Er zijn veel voordelen aan zonnepanelen. De laatste jaren is er flink geïnvesteerd in de techniek waardoor de kwaliteit van het paneel (WattPiek) is toegenomen wat een beter rendement oplevert. Zowel opbrengst als levensduur zijn duidelijk verbeterd.
Reken op een gemiddelde levensduur van de moderne panelen van circa 20 tot 25 jaar.

Als meer energie wordt opgewekt dan dat er daadwerkelijk wordt verbruikt, dan kan dit stroomoverschot worden teruggeleverd (verkocht) aan het net. Dit heet salderen.
Er wordt al enkele jaren in Den Haag gesproken over het afbouwen van de huidige salderingsregeling, maar zoals het er nu voor staat zal die nog wel een redelijk aantal jaren blijven bestaan.
De plannen om de saldering terug te schroeven zijn voorlopig uitgesteld tot 2025.

Het is raadzaam om zoveel zonnepanelen te nemen dat het eigen stroomverbruik hiermee ongeveer wordt afgedekt. Via de energienota kun je zien wat het jaarlijkse verbruik is. Vooralsnog zijn er nog weinig goede accusystemen om een teveel van de zonne-energie te kunnen opslaan voor later gebruik. De beschikbare systemen zijn meestal niet afgestemd op particulier gebruik en vrij kostbaar in aanschaf.

 

Voordelen van zonnepanelen:

  1. Geld besparen en verdienen;
  2. Waardestijging van uw woning;
  3. Onafhankelijkheid van leveranciers;
  4. Duurzame groene stroom die altijd beschikbaar is.

 Na de terugverdientijd zullen de panelen tot het einde van hun levensduur zonne-energie blijven opwekken. 

1. Geld besparen en verdienen zonnepanelen

In eerste instantie ga je geld besparen op de energierekening, omdat jouw zelf opgewekte zonne-energie niet hoeft te worden afgerekend met de energieleverancier. Op termijn leveren zonnepanelen geld op. Zonnepanelen gaan ongeveer 25 jaar mee, de investering heb je na ca. 6-8 jaar terugverdiend. Een investering in zonnepanelen verdien je dus dubbel en dwars terug. Ja kan daarna dus nog vijftien jaar genieten van 'gratis' energie. Let wel dat je de omvormer na ca. 15 jaar een keer moet vervangen.

Met zonnepanelen kan het voorkomen dat je méér energie opwekt dan je verbruikt. Je kunt de teveel opgewekte energie tegen een vergoeding terug laten stromen in het elektriciteitsnet. Dit wordt salderen genoemd. je moet jouw installatie dan wel hebben geregistreerd bij jouw energieleverancier en netbeheerder. Dit kan via http://www.energieleveren.nl/

De vergoeding verschilt per energieleverancier. Het is dus verstandig om, als je zonnepanelen  overweegt, na te gaan wat de voorwaarden voor teruglevering van zonne-energie bij je huidige leverancier zijn. heb je een dubbele meter? Kijk dan goed hoe de energieleverancier de teruglevering heeft ingericht. Als de voorwaarden een maximaal aantal terug te leveren kilowatturen bevatten, dan valt overstappen aan te raden. 

2. Waardestijging van jouw woning

Wanneer je een zonnepaneleninstallatie op je dak hebt liggen en je wil je huis verkopen, dan voegt de geplaatste zonnepanelen extra waarde aan jouw woning toe. Onder andere omdat de maandlasten voor de volgende bewoner lager zijn. Daarnaast is een zonnepanelen installatie gunstig voor het energielabel van jouw woning. Zonnepanelen zorgen voor een lager energielabel en dus een hogere waarde van de woning betekenen.

3. Onafhankelijkheid van energieleverancier

Je wekt zelf energie op en daarmee wordt je onafhankelijker van een energieleverancier. Dat klinkt lekker goed. De zon zorgt immers dat jouw apparaten in huis het doen. Dus waar heb je een energieleverancier dan nog voor nodig. Wanneer je minder of evenveel opwekt dan verbruikt, is de vergoeding van een energieleverancier gelijk aan de kWh-prijs, inclusief BTW en energiebelasting. Wanneer je evenveel opwekt als dat je verbruikt, is het gedeelte ‘elektra tarief’ in een energiecontract dus helemaal niet meer zo interessant voor jou. Je kunt dan op zoek naar een leverancier met een extra laag gas tarief. Wil je hier uitleg over, dan kunnen wij je assisteren bij het vinden van een geschikte energieleverancier. 

Bedenk wel, dat die onafhankelijkheid niet betekent dat je stroom hebt, als de rest van de buurt wordt getroffen door een stroomstoring. Als de netstroom uitvalt, zal de besturing van de zonnepanelen uitschakelen als beveiligingsmaatregel.

4. Duurzame groene stroom die altijd beschikbaar is

Wanneer je de zonnepanelen hebt geïnstalleerd, weet je zeker dat de stroom die je opwekt en gebruikt dus ook echt groene stroom is. Je bent duurzaam bezig en draagt bij aan het milieu, zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen. Zonnepanelen wekken overdag altijd zonne-energie op. Normaal daglicht is voldoende om jouw zonnepanelen te activeren.

 

Nadelen zonnepanelen

  1. Redelijk lange terugverdientijd;
  2. Meterkast aanpassen en ruimte op zolder creëren;
  3. Uitstraling woning;
  4. Onderhoud.

1. Redelijk lange terugverdientijd

De kosten van zonnepanelen worden bepaald door het aantal, de kwaliteit en de installatiekosten van de zonnepanelen. Tegenwoordig is de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ongeveer 6 tot 8 jaar. Dit is langer dan bijvoorbeeld spouwmuurisolatie. Het is vaak een hoger investeringsbedrag. Daar staat tegenover dat het over een looptijd van 25 jaar meer rendement oplevert.

2. Meterkast aanpassen en ruimte (op zolder) creëren

In de meeste gevallen (bij 3 panelen of meer) moet de meterkast aangepast worden. Dit hoef je gelukkig niet zelf te regelen. Dit doet de installateur vaak voor je.  De omvormer, het hart van de installatie, wordt vaak geplaatst in dezelfde ruimte als de CV ketel. Zorg ervoor dat er genoeg plaats is in jouw woning. 

3. Uitstraling woning: huizen worden minder mooi

Dit is subjectief en een kwestie van smaak. Een zonnepaneel was vroeger voornamelijk blauw. Tegenwoordig worden eigenlijk alleen nog zwarte zonnepanelen toegepast.
Heb je moeite met de uitstraling van het vooraanzicht van jouw woning. Kijk naar de mogelijkheid om de panelen aan de achterkant of op je garage te plaatsen.

De koepelwoningen hebben overigens platte daken, dus daar valt dit punt weg.

4. Onderhoudscontract voor zonnepanelen is duur

Het onderhoud van panelen bestaat meestal uit het periodiek reinigen van de panelen en een controle van de bekabeling en omvormer.
Reinigen kun je vaak gemakkelijk zelf met een tuinslag en ontkalkt water. Maak bij een reiniging nooit gebruik van een hogedrukreiniger. De panelen kunnen daardoor onherstelbaar beschadigd raken.
Over het algemeen wordt geadviseerd om het technische onderhoud 1 keer per 4 jaar uit te laten voeren door uw leverancier. Ze kijken dan de panelen, bekabeling en omvormer na. 

Meer/uitgebreidere informatie?

In het e-book van Vereniging Eigen Huis staat meer en uitgebreidere informatie over zonnepanelen.
Download hieronder de versie van "juni 2023".

( U kunt dit bestand downloaden na inloggen! )

 

Zonnepanelen kopen ja/nee?

Een zonnepaneleninstallatie vereist een behoorlijke investering, maar die investering wordt vaak binnen een redelijk aantal jaren (ca. 6-8 jaar) terugverdiend. Als je overweegt om zonnepanelen te (laten) plaatsen, dan is het verstandig om vooraf voldoende informatie in te winnen en goed te kijken naar de kwaliteit van de panelen, opwekkingsvermogen, investering en rendement. 

Bron: www.vastelastenbond.nl/zonnepanelen/voor-en-nadelen

Voor de tentdakwoningen kan het lastig zijn om bij de zonnepanelen te komen voor onderhoud. Hier zou gezamenlijk optrekken kunnen helpen.

De terugverdientijd van een investering van zonnepanelen is mede gerelateerd aan de energieprijzen.

Contactgegevens

De onderstaande partijen zijn actief in de koepeltjesbuurt voor de bewoners:

Werkgroep Groen & Duurzaam
  Houdt zich bezig met het vergroenen van de wijk en het (assisteren bij) verduurzamen van woningen in de wijk.
 
   
Koepelkindjes
  Organiseert activiteiten voor de kinderen in de wijk. Zie ook de activiteitenkalender.
 
   
Website redactie
  Is verantwoordelijk voor de informatie op de website. Maar ook uw bijdrage wordt zeer op prijs gesteld!
 
   
Dagelijks bestuur VvE coöperaties
  Coöperatieve Vereniging tot Exploitatie van 4 Parkeergarages Meerzicht Z-West U.A.
Coöperatieve Vereniging van Eigenaren Meerzicht Z-West U.A.
 
   
Raadpleeg ook ons beleid met betrekking tot privacy en cookies.
  Privacybeleid
  Cookiebeleid
×