In vrijwel alle woningen in de Koepeltjesbuurt zitten convectorputten. Soms werken die perfect en soms werken ze heel matig.
Bij het recente onderzoek door Bureau OOM werd geconstateerd, dat in een aantal woningen de convectorputten niet helemaal optimaal waren ingericht.
Dat is op zich geen groot nieuws, want dat speelt voor heel veel woningen in Nederland. Nogal eens worden de putten ingericht door installateurs die het niet helemaal begrijpen, of zijn er na installatie veranderingen geweest in de verwarmingsinstallatie of de indeling van de woning waardoor het functioneren van de putten nadelig werd beïnvloed.
De werking van een convectorput wordt goed beschreven in de download hieronder met de titel: "De werking en het optimaliseren van convectorputten".
Barend Kloppenburg uit Drunen liep ook tegen dit probleem op en vond er een oplossing voor. Hij monteerde speciale stille ventilatoren in een plank boven de convectoren dusdanig dat door de drastisch verbeterde luchtstroom daarna de convectoren wel goed hun warmte afgaven.
Eerst gebruikte hij in de winkel beschikbare booster(ventilator)systemen, maar de resultaten bleven achter bij de verwachtingen. Dat bleek voor een deel te komen door de gebruikte ventilatoren, die waren vaak eigenlijk te klein. Soms was de circulatie van lucht door de convectorput niet goed.
De essentie van de oplossing komt erop neer, dat om de convectoren in de put een doos wordt geconstrueerd die de luchtstroom rondom en aan de bovenzijde afsluit. Thermostaatgestuurde ventilatoren gemonteerd in de bovenzijde zuigen de lucht door de convector en blazen deze omhoog.
Alleen langs de onderkant kan nog verse lucht binnen komen en die wordt door de ventilatoren geforceerd door de convector gezogen en zo opgewarmd.
De gebruikelijke boosters, die commercieel worden aangeboden bestaan meestal uit strips waarin een aantal ventilatoren is gemonteerd, maar deze lekken zoveel lucht om de convector heen, dat het effect meestal maar matig is.
In onderstaande artikel wordt de werking van convectorputten uitgelegd. Ook komt aan bod waarom zij niet meer goed werken als de cv-temperatuur wordt ingesteld op een (te) lage temperatuur en wat kan worden gedaan om dit op te lossen.
Het hele verhaal over zijn oplossing met behulp van thermostaat-gestuurde ventilatoren is vrij uitgebreid beschreven op de website "jaren70verbouwen". Hier wordt een case-study beschreven hoe in een jaren 70 woning de bestaande convectorputten worden aangepast om uiteindelijk de woning van het gas af te krijgen.
Het idee van Barend is intussen op veel meer plaatsen met succes toegepast. Hij verkoopt het niet als kant-en-klaar pakket. Als pensionado vind hij het leuk anderen op weg te helpen, maar hij wil niet meer de beslommeringen van een eigen bedrijf.
Instructies en handleidingen voor zelfbouw kunnen hieronder worden gedownload: